over curling

Curling vegen senioren Curlingbaan Zoetermeer

Wat is curling?

Curling, een olympische wintersport, is een echte teamsport voor jong en oud, voor recreanten en topsporters veel plezier aan wordt beleefd. 

Hoe speel je curling?

Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams van vier spelers die per end (speelronde) ieder twee stenen ‘gooien’ vanaf de ‘hack’ (rubberen afzetstuk in het ijs). De spelers proberen met elke gooi de granieten steen (circa 19 kilo) over de ijsbaan (42 meter) naar ‘het huis’ te glijden (de cirkels aan beide zijden van de baan). Zo dicht mogelijk bij de dolly, het hart van het huis.

De skip bepaalt de tactiek.

De aanvoerder van het team, de skip, bepaalt de tactiek en gooit meestal de laatste twee (beslissende) stenen van het end. Het team met de meeste stenen dicht bij de dolly wint. Tijdens officiële kampioenschappen, zoals Europese kampioenschappen en Olympische Spelen, bestaan de wedstrijden uit tien ends. Bij minder belangrijke toernooien, zoals de gezelligheidstoernooien, worden meestal acht ends gespeeld.

Speciaal ijs

Je zou denken dat een steen gemakkelijk glijdt over glad ijs. Maar dat is niet zo. De steen zou niet verder komen dan zo’n 3 meter. Een speciale techniek voor het maken en onderhouden van het ijs zorgt ervoor dat de steen zo soepel doorglijdt. Hierbij worden druppels water over het ijs gesprenkeld, die meteen bevriezen. Het zijn die bevroren druppels, of pebbles, waar de steen zo soepel overheen glijdt. Curlingbaan Zoetermeer heeft drie goed geprepareerde, officiële curlingbanen.

Afmetingen Curlingsheet
Overzicht van een curlingbaan

De techniek van het gooien en vegen

Je hebt een heel specifieke techniek nodig om de steen te laten glijden in de richting van het huis. Bij het loslaten geeft de speler de steen een draai mee, de beroemde curl. Daarmee geeft de gooier richting aan de steen. Dan komen de vegers in actie.

De Nederlandse curlingmannen aan het werk.
Het Nederlandse team aan het werk.

Door het vegen warmt het ijs op, waardoor het langer duurt voordat de steen snelheid verliest. Ook wordt het moment dat de steen gaat curlen (afbuigen) uitgesteld. Het vegen beïnvloedt dus de snelheid en de richting van de steen. Een steen wordt met intensief vegen wel twee tot drie meter verder gebracht. In een wedstrijd wordt maar liefst 5 kilometer geveegd!

Curlingclubs

Curling wordt ook in clubs gespeeld.  In Nederland wordt curling in clubverband gespeeld in Zoetermeer, Utrecht, Tilburg, Heerenveen en Leeuwarden. Daarnaast heeft Nederland twee teams op topniveau die een gooi doen naar het hoogste niveau, de Europese Kampioenschappen, de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. 

Meer informatie over topsport nationaal en internationaal vind je op de websites van de Nederlandse Curling Bond en de World Curling Federation.